Kávé és Csokoládé

A lestyán- Tojásos salátaleves lestyánnal fűszerezve

A lestyán

Az erdélyi konyha népszerű fűszere a tárkony és a csombor mellett. Mi itthon használjuk paradicsomos ételekhez is. Nagyon ízletes lesz tőle a paradicsomleves és a töltött paprika is.
Most ezt a salátalevest fűszereztem friss lestyánnal.

Már az ókori római civilizáció is ismerte a lestyánt. Julius Ceasar idejében a magas gasztronómia kedvvel alkalmazta. A középkorban a fiatal lányok a fürdővizüket illatosították vele, hogy jó benyomást tegyenek a férfiakra.
A bort is gyakran fűszerezték vele. Ez a tradíció megmaradt az Alpok egyes tájain. Ausztriában a pálinkafőzéshez is használnak lestyánt.

Különösen jól illik a húslevesbe és a zöldséglevesbe is, de intenzív aromája miatt óvatosan kell bánni vele. A főzés befejezte előtt 10 perccel érdemes az ételbe beletenni. Jól harmonizál a gyökérzöldségekkel, mint a zeller, sárgarépa, paszternák. Érdemes beletenni a burgonya és a paradicsomételekbe is. A tejszínnek, sajtnak és a túrónak is remek aromát kölcsönöz.

Tipp:

Alfons Schuhbeck szerint fantasztikus pestot lehet készíteni lestyánnal, petrezselyemmel, mandulával és friss spenóttal.

Egészségügyi hatásai:

Gyökerének vízhajtó hatása van, ezért gyakran alkalmazzák vízhajtó teákban. A vesekő lerakódását meg lehet vele előzni. Az emésztésre is jótékony hatással van.

Tojásos salátaleves lestyánnal

Hozzávalók 4 személyre

– 2 fej saláta
– húsleves vagy víz
– só, citromlé
– fokhagyma
– friss vagy szárított lestyán
– 200 ml natúr joghurt vagy tejföl
– 2 tojás

Elkészítés:

Pici olívaolajon a fokhagymát egy kicsit megpárolom, hozzáadom a salátát, majd felöntöm húslevessel vagy vízzel. A salátának nagyon kevés idő kell, nem szükséges sokáig főzni. A joghurtot simára keverem, majd beleteszem a levesbe. Ha nem számít a kalória különösebben, akkor lehet tejföllel is elkészíteni, szerintem azzal finomabb. Ízesítem lestyánnal, sóval és citromlével. A sóval vigyázni kell, ha húslevest használunk, mert ugye az is sós valamennyire. Belecsepegtetem a citromot is. Én áttörtem botmixerrel, de nem szükséges. A legvégén egy tányérban felverek két tojást, majd belekeverem a levesbe. Forrón tálaljuk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Feri says:

    Tudtátok, hogy a lestyán az alapfűszere a ronda ételízesítőknek is? Valamint, ha elkezditek termeszteni, a mentához hasonlóan elkezd burjánzani, és mindent hajlamos kiszorítani. 🙂

  2. Köszönöm szépen! Szerintem ez ízleni fog neked. 🙂 Majd írd meg, hogy milyen volt.

  3. GasztroRéka says:

    Mi néha teszünk a húslevesbe is lestyánt. Nekem nagyon tetszik ez a leves! Régóta kiakarom próbálni a salátalevest, de eddig csak rántásos recepteket olvastam, azt meg kerülöm ha tudom.<br />Az az igazság, hogy eddig ez tetszik a legjobban, teljesen az ízlésemre van szabva.<br />Fokhagyma és citrom is szuper!<br />Az is igaz, hogy egyszer kóstoltam egy nem túl jó változatot, na már csak ezért is


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!