Kávé és Csokoládé

Mandulakrémes szilvatorta

Néha bekapcsolom a tv-t, havonta egyszer körülbelül, nem szeretek tv-t nézni. Legutóbb a Paprika TV-n sütött valaki egy mandulakrémes szilvatortát. A receptet nem láttam pontosan, csak részleteket hallottam belőle, de gondoltam elkészítem én is hasonlóan. A fagyasztóban volt még szilva, így azt használtam fel.

A tésztája egy hagyományos omlós tészta.

Hozzávalók:

– 200 gramm liszt
– 2 tojássárgája
– 100 gramm nyírfacukor
– 125 gramm vaj
– 1 evőkanál hideg víz
– reszelt citromhéj
– egy csipet só

Mandulakrém:

A krémet Sajtkukac blogján találtam, állítólag Gordon Ramsay recept. Egy kicsit csökkentettem a cukrot és itt is nyírfacukrot használtam.

– 70 gramm nyírfacukor
– 100 gramm vaj
– 1 tojás
– 100 gramm őrölt, hámozott mandula
– 3 evőkanál liszt
– mandulalikőr ízlés szerint

További hozzávalók:

– szilva
– szilvalekvár
– esetleg fahéj

Elkészítés:

A tésztához kimérem a 200 gramm lisztet, majd elmorzsolom a szobahőmérsékletű vajjal. Megsózom, majd belekeverem a cukrot és a citromhéjat is. A végén hozzáadom a tojássárgákat és az egy evőkanál vizet. Összegyúrom a tésztát, majd a hűtőbe teszem minimum 1 órára.
Amikor letelt a pihentetési idő egy deszkán vékony karika formára nyújtom, majd sodrófával a tortaformába helyezem. A széleit leszedem. A formát előtte alaposan kivajaztam.

A krémhez a cukrot kikeverem a vajjal, majd hozzáadom a tojást és tovább keverem. Ezután belerakom a mandulát, a likőrt és a lisztet is. Mikor simára kevertük, készen is van.

A tortaformába helyezett tésztát megkenem szilvalekvárral, majd egyenletesen felviszem rá a mandulakrémet. Ezután következik a szilva, majd ismét szilvalekvár és egy kevés nádcukor a tetejére. Megszórhatjuk fahéjjal is.

190 fokos sütőben sütöttem 40 percet.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!