Zöldbabtorta

Néhány napja nem igazán voltam gépközelben. Ennek oka, hogy tegnap teljesítettem a szekszárdi félmaratont. Fogok írni róla hamarosan egy beszámolót, de előbb jöjjön egy remek étel receptje, mely itthon mindenkinél tetszést aratott.

Hozzávalók:

500 gramm zöldbab – Én két különböző színű zöldbabot használtam, de ez egyáltalán nem lényeges.

100 gramm sárgarépa

150 gramm ricotta vagy tehéntúró

100 gramm bacon

1 tojás

1 szál póréhagyma

2 cikk fokhagyma

1 köteg friss kapor

1 csomag réteslap

100 gramm olvasztott vaj

só, bors



Elkészítés:

A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, majd zöldségpárolóban 20 percet pároljuk. Ha nincsen párolónk, akkor természetesen a gáztűzhelyen pároljuk majdnem puhára a zöldbabot.

A sárgarépát megtisztítjuk és zöldségpárolóban 10 percig pároljuk.

A ricottát összekeverjük a tojással, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott fokhagymát, a kaprot, majd sóval és borssal ízesítjük.

A póréhagymát megtisztítjuk, majd felkarikázzuk.

A réteslapokból akkora átmérőjű karikákat vágunk (legegyszerűbb ollóval), amekkora tortaformát használni fogunk. Utána nedves ruhával letakarjuk.

A kivajazott tortaforma alját kibéleljük baconnel, ráhelyezzük a megpárolt zöld színű zöldbabot, megszórjuk a pórékarikákkal, következik a párolt sárgarépa, azután a fehér zöldbab, erre újabb pórékarikák.

Ráöntjük a tojásos túrómasszát, végül lefedjük az egyenként vajjal megkent réteslapokkal (5-6 réteg legyen).

Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.

A tortát 5 percig tortarácson pihentetjük, majd nagy lapos tálra borítjuk, forrón tálaljuk.

Félbevágott koktél-paradicsommal, kaporlevéllel díszíthetjük.

Tovább a blogra »