Néhány napja nem igazán voltam gépközelben. Ennek oka, hogy tegnap teljesítettem a szekszárdi félmaratont. Fogok írni róla hamarosan egy beszámolót, de előbb jöjjön egy remek étel receptje, mely itthon mindenkinél tetszést aratott.
Hozzávalók:
500 gramm zöldbab – Én két különböző színű zöldbabot használtam, de ez egyáltalán nem lényeges.
100 gramm sárgarépa
150 gramm ricotta vagy tehéntúró
100 gramm bacon
1 tojás
1 szál póréhagyma
2 cikk fokhagyma
1 köteg friss kapor
1 csomag réteslap
100 gramm olvasztott vaj
só, bors
Elkészítés:
A zöldbabot megmossuk, megtisztítjuk, majd zöldségpárolóban 20 percet pároljuk. Ha nincsen párolónk, akkor természetesen a gáztűzhelyen pároljuk majdnem puhára a zöldbabot.
A sárgarépát megtisztítjuk és zöldségpárolóban 10 percig pároljuk.
A ricottát összekeverjük a tojással, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott fokhagymát, a kaprot, majd sóval és borssal ízesítjük.
A póréhagymát megtisztítjuk, majd felkarikázzuk.
A réteslapokból akkora átmérőjű karikákat vágunk (legegyszerűbb ollóval), amekkora tortaformát használni fogunk. Utána nedves ruhával letakarjuk.
A kivajazott tortaforma alját kibéleljük baconnel, ráhelyezzük a megpárolt zöld színű zöldbabot, megszórjuk a pórékarikákkal, következik a párolt sárgarépa, azután a fehér zöldbab, erre újabb pórékarikák.
Ráöntjük a tojásos túrómasszát, végül lefedjük az egyenként vajjal megkent réteslapokkal (5-6 réteg legyen).
Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
A tortát 5 percig tortarácson pihentetjük, majd nagy lapos tálra borítjuk, forrón tálaljuk.
Félbevágott koktél-paradicsommal, kaporlevéllel díszíthetjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: