Kávé és Csokoládé

Mit csináljunk a rengeteg csokoládényuszival, ha nem szeretnénk megenni- Tejcsokoládés sütemény mogyorós tejszínes öntettel

Minden évben Húsvét után marad egy nagy kosár csokoládényuszi és tojás. Itthon nem igen van édességevés, legalább is korlátozott mértékben. Arra gondoltam, hogy sütök egy tejcsokoládés süteményt. Ez a recept nagyon könnyű, szerintem kezdők is nyugodtan belevághatnak.

Hozzávalók:

Tészta:

– 60 gramm vaj
– 120 gramm tejcsokoládé
– 50 gramm mogyorós csokoládé
– 90 gramm liszt
– 2 tojás
– 3 evőkanál nyírfacukor
– egy kávés kanál sütőpor
– 1 csipet só

Krém:

– 2,5 dl tej
– 125 ml tejszín
– 50 gramm nyírfacukor
– 3 tojássárgája
– 50 gramm mogyorós csokoládé

A hozzávalókról annyit, hogy természetesen nem kötelező nyírfacukrot használni. Én csak azért sütöttem ezzel, mert sokkal egészségesebb a répacukornál és a kalóriatartalma is alacsonyabb.

Elkészítés:

Vízfürdőn megolvasztom a tejcsokoládét. A tojást, a puha vajat és a cukrot jól összekeverem. Amikor megolvadt a csokoládé, akkor beleteszem a tojásos keverékbe és összekeverem. A lisztbe teszek egy csipet sót és egy pici sütőport, majd hozzáadom a masszához.

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és alaposan kivajazom. Kicsi tepsit érdemes használni, mert nem nagy a mennyiség. Egyenletesen eloszlatom benne a krémet, majd 180 fokon körülbelül 30 percet sütöm. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy elkészült e már a sütemény.

Közben elkészítjük az öntetet is hozzá.

A tejet a tejszínnel összekeverem és felforralom. A tojássárgákat picit megkeverem a cukorral, majd hozzáadom a kicsi darabokra tört csokoládét. Egy lábosban a tűzre teszem, de előtte ráöntöm a felforrt tejet. Mixerrel addig keverem, míg be nem sűrűsödik az öntet. Mikor elkészültünk vele betesszük egy tálba, letakarjuk fóliával és egy kicsit hideg helyre tesszük. Langyosan vagy hidegen érdemes a süteményre önteni.

Mivel a sütemény és az öntet is édes, kínáltam hozzá savanykás gyümölcsöt is.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!