Minden évben Húsvét után marad egy nagy kosár csokoládényuszi és tojás. Itthon nem igen van édességevés, legalább is korlátozott mértékben. Arra gondoltam, hogy sütök egy tejcsokoládés süteményt. Ez a recept nagyon könnyű, szerintem kezdők is nyugodtan belevághatnak.
Hozzávalók:
Tészta:
– 60 gramm vaj
– 120 gramm tejcsokoládé
– 50 gramm mogyorós csokoládé
– 90 gramm liszt
– 2 tojás
– 3 evőkanál nyírfacukor
– egy kávés kanál sütőpor
– 1 csipet só
Krém:
– 2,5 dl tej
– 125 ml tejszín
– 50 gramm nyírfacukor
– 3 tojássárgája
– 50 gramm mogyorós csokoládé
A hozzávalókról annyit, hogy természetesen nem kötelező nyírfacukrot használni. Én csak azért sütöttem ezzel, mert sokkal egészségesebb a répacukornál és a kalóriatartalma is alacsonyabb.
Elkészítés:
Vízfürdőn megolvasztom a tejcsokoládét. A tojást, a puha vajat és a cukrot jól összekeverem. Amikor megolvadt a csokoládé, akkor beleteszem a tojásos keverékbe és összekeverem. A lisztbe teszek egy csipet sót és egy pici sütőport, majd hozzáadom a masszához.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral és alaposan kivajazom. Kicsi tepsit érdemes használni, mert nem nagy a mennyiség. Egyenletesen eloszlatom benne a krémet, majd 180 fokon körülbelül 30 percet sütöm. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy elkészült e már a sütemény.
Közben elkészítjük az öntetet is hozzá.
A tejet a tejszínnel összekeverem és felforralom. A tojássárgákat picit megkeverem a cukorral, majd hozzáadom a kicsi darabokra tört csokoládét. Egy lábosban a tűzre teszem, de előtte ráöntöm a felforrt tejet. Mixerrel addig keverem, míg be nem sűrűsödik az öntet. Mikor elkészültünk vele betesszük egy tálba, letakarjuk fóliával és egy kicsit hideg helyre tesszük. Langyosan vagy hidegen érdemes a süteményre önteni.
Mivel a sütemény és az öntet is édes, kínáltam hozzá savanykás gyümölcsöt is.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: