Kávé és Csokoládé

Erdélyi tárkonyos sóskaleves túrógombóccal

A tavasz beköszöntével az erdélyi piacokon megjelennek a különböző zöld növények. Több olyan vadon élő zöld van, mely a magyar konyhában nem ismert, de a balkáni konyha rendszeresen használja. Én a legutolsó piaci vásárláskor 3 csokor friss, zsenge sóskával tértem haza.

A tárkony – Artemisia Dracunculus

A középkorban sárkánynövénynek hívták. Gyógyították vele a kígyómarást. A francia konyha gyakran használja, csakúgy, mint az erdélyi.

Ázsiából került Európába már a középkorban, de csak a 17. századtól használják főzésre a térségünkben.
Létezik francia, orosz és német tárkony is. A francia tárkonynak van a legintenzívebb aromája.
A tárkony nagyon kedveli a meleget és a napot.
Az erdélyi konyha gyakran használt fűszere. Ízesítenek vele húsokat, leveseket. Nagyon jól megy a vadakhoz és a szárnyasokhoz is. Valószínű kevesen próbálták, de a halételek is csodálatosak tárkonnyal fűszerezve. Remek salátaöntetek is készülhetnek belőle.
A tárkony jól kombinálható az ánizzsal, a köményel, és a fokhagymával.
A tárkony hatása az egészségre:
Teája epehajtó, vesetisztító és étvágynövelő hatású. A népi orvoslásban használják fogfájásra is.

Erdélyi tárkonyos sóskaleves

Hozzávalók:

– 4 nagyobb csokor friss sóska
– 150 ml natúr joghurt
– 1 csokor friss tárkony. Ha nem tudunk vásárolni frisset, akkor megteszi a szárított is, de a friss tárkonynak intenzívebb az aromája.
– minimum 500 ml csirkealaplé vagy víz
– 1 evőkanál liszt
– só

A sóskaleveleket megmossuk, majd a szárait letépkedjük. Egy megfelelő edényben kevés olajon megpároljuk. Akkor van kész, amikor a sóska lekvárszerűvé válik. Átdolgozhatjuk botmixerrel is, hogy simább legyen. Lehúzzuk a tűzről és beleteszünk egy evőkanál lisztet. Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a hideg vizet vagy a csirkealaplevet apránként. Szándékosan nem írtam pontos folyadékmennyiséget, mert úgy gondolom ez ízlésfüggő. Ha sűrűbb levest szeretnénk, akkor csak fél liter folyadékot adunk hozzá, ha hígabbat, akkor többet is tehetünk. Közben visszatesszük a lángra, amikor felforrt hozzákeverjük a joghurtot és beletesszük a tárkonyt is. A legvégén megfőzzük a levesben a gombócokat és készen is van a leves.

Túrógombóc

Hozzávalók:

– 170 gramm tehéntúró
– 1 tojás szétválasztva
– 40 gramm zsemlemorzsa
– só
– 12 gramm vaj

A tehéntúrót egy tálba teszem. Hozzáadom a sót, a zsemlemorzsát, a vajat és a tojássárgáját. A fehérjét felverem, majd belekeverem a túrós masszába. Egy fél órát pihentetem.
Pici gombócokat formázunk és belerakjuk a sóskalevesbe és körülbelül 10 percig főzzük lassú tüzön. Azonnal, forrón tálaljuk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bea says:

    A minap vettem a piacon soskat es a neten keresgelve ratalaltam a receptedre, most ki is probalom, sajnos csak szaritott tarkonyom van, de majd szert teszek friss zold tarkonyra is. <br />Nagyon jol hangzik ez a leves, es a turogomboccal isteni lehet. Majd irok hogy milyen lett es hogy izlett. 🙂

  2. Akkor mindenképpen próbáld ki szerintem. 🙂 Nagyon finom!

  3. GasztroRéka says:

    Nagyon szeretem a tárkonyt! Ugyanakkor eszembe sem jutott volna sóskával párosítani.<br />Minden nap tanulok valami újat!:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!