Közeledik a Húsvét, ilyenkor sokan sütnek otthon kalácsot vagy brióst. Erdélyben különösen fontos ünnep a Húsvét. Él még a tojáskeresés és a locsolkodás hagyománya, emellett az emberek többsége ellátogat a templomba, még akkor is, ha évközben ezt ritkán tette. A tojáskeresés alkalmával a felnőttek piros tojásokat rejtenek el a kertben és a gyerekek szalmakosarakba gyűjtögetik.
Brióstészta alap recept
Nem könnyű ezzel a tésztával dolgozni a ragadóssága miatt, ezért egyszerűbb botmixert használni.
Hozzávalók 1,3 kg tésztához:
– 500 g rétesliszt
– 7 g szárított élesztő
– 50 g porcukor
– 7 tojás
– 2 csapott teáskanál só
– 400 g szobahőmérsékletű vaj
Elkészítése:
- A lisztet kimérjük egy tálban és hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Összekeverjük majd hozzáadunk 4 tojást. Közepes sebességen jól összekeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a maradék 3 tojást.
- Amikor a tészta elválik a tál falától megsózzuk és a vajat is hozzátesszük.
- Amikor készen van betakarjuk egy konyharuhával és szobahőmérsékleten 2-3 órát pihentetjük. Körülbelül a kétszeressére kelesztjük, ragadós tésztát kapunk.
- A tésztát enyhén lisztezett lapra tesszük ás kézzel is jól átgyúrjuk. Letakarjuk egy folpack-kal és a hűtőben kelesztjük másfél órán keresztül.
- Ezután megint átgyúrjuk kézzel, míg összeesik. Ezután formázható a tészta.
Nanterre-i briós
Elkészült a tésztánk. A nanterrei briós négyszögletű formában készül. Kivajazunk egy formát, majd a brióstésztából 4 ovális alakú cipót formázunk. Beletesszük a formába, majd kétszeres nagyságúra kelesztjük szobahőmérsékleten. Megkenjük a tetejét tojássárga, tojás és cukor keverékével, majd ollóval bevágjuk a közepét. 180 fokon sütjük 25 percig. Akkor van kész, amikor magasra feljön és aranybarna lesz.
Mazsolás briós
Az 500 grammos brióstésztába beledolgozunk 50 gramm mazsolát. Egy muffinsütőformát kivajazunk és belehelyezzük a gömbbé formált briósokat. Ebből a mennyiségből 12 darab készül. Ha nincs ilyen formánk, akkor tepsiben sütjük meg, de vigyázzunk, hogy hagyjunk távolságot. Amikor belerakjuk a formákba a briósokat szobahőmérsékleten kétszeresére kelesztjük. Amikor megkelt bekenjük a cukros tojásos keverékkel és 220 fokon sütjük 12- 14 percig.
Forrás: Szakácsok könyve
Kontyos briós
Az elkészült tésztát a kétharmadánál a tenyerünk éélénél bevágjuk és lesz belőle egy kisebb és egy nagyobb gömb és egy összekötő rész. A nagyobb gömbbe fúrunk egy lyukat és a lyukon áthúzzuk a picit. Szintén kelesztjük a tepsibe rakva, majd megkenjük és aranybarnára sütjük.
A nanterrei briós képen a tojásokat a férjem édesanyja festette.
Nagyon szépek lettek! 🙂
Gratulálok, nagyon guszta mindegyik!
Ez igen!!<br />Gyönyörűek a briósok és a tojások is!!!<br />NAGY-NAGY GRATULA!!!