Kávé és Csokoládé

Briós több formában

Közeledik a Húsvét, ilyenkor sokan sütnek otthon kalácsot vagy brióst. Erdélyben különösen fontos ünnep a Húsvét. Él még a tojáskeresés és a locsolkodás hagyománya, emellett az emberek többsége ellátogat a templomba, még akkor is, ha évközben ezt ritkán tette. A tojáskeresés alkalmával a felnőttek piros tojásokat rejtenek el a kertben és a gyerekek szalmakosarakba gyűjtögetik.

Brióstészta alap recept

Nem könnyű ezzel a tésztával dolgozni a ragadóssága miatt, ezért egyszerűbb botmixert használni.

Hozzávalók 1,3 kg tésztához:

500 g rétesliszt

7 g szárított élesztő

50 g porcukor

7 tojás

2 csapott teáskanál só

400 g szobahőmérsékletű vaj

Elkészítése:

  1. A lisztet kimérjük egy tálban és hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Összekeverjük majd hozzáadunk 4 tojást. Közepes sebességen jól összekeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a maradék 3 tojást.
  2. Amikor a tészta elválik a tál falától megsózzuk és a vajat is hozzátesszük.
  3. Amikor készen van betakarjuk egy konyharuhával és szobahőmérsékleten 2-3 órát pihentetjük. Körülbelül a kétszeressére kelesztjük, ragadós tésztát kapunk.
  4. A tésztát enyhén lisztezett lapra tesszük ás kézzel is jól átgyúrjuk. Letakarjuk egy folpack-kal és a hűtőben kelesztjük másfél órán keresztül.
  5. Ezután megint átgyúrjuk kézzel, míg összeesik. Ezután formázható a tészta.

Nanterre-i briós

Elkészült a tésztánk. A nanterrei briós négyszögletű formában készül. Kivajazunk egy formát, majd a brióstésztából 4 ovális alakú cipót formázunk. Beletesszük a formába, majd kétszeres nagyságúra kelesztjük szobahőmérsékleten. Megkenjük a tetejét tojássárga, tojás és cukor keverékével, majd ollóval bevágjuk a közepét. 180 fokon sütjük 25 percig. Akkor van kész, amikor magasra feljön és aranybarna lesz.



Mazsolás briós


Az 500 grammos brióstésztába beledolgozunk 50 gramm mazsolát. Egy muffinsütőformát kivajazunk és belehelyezzük a gömbbé formált briósokat. Ebből a mennyiségből 12 darab készül. Ha nincs ilyen formánk, akkor tepsiben sütjük meg, de vigyázzunk, hogy hagyjunk távolságot. Amikor belerakjuk a formákba a briósokat szobahőmérsékleten kétszeresére kelesztjük. Amikor megkelt bekenjük a cukros tojásos keverékkel és 220 fokon sütjük 12- 14 percig.


Forrás: Szakácsok könyve


Kontyos briós

Az elkészült tésztát a kétharmadánál a tenyerünk éélénél bevágjuk és lesz belőle egy kisebb és egy nagyobb gömb és egy összekötő rész. A nagyobb gömbbe fúrunk egy lyukat és a lyukon áthúzzuk a picit. Szintén kelesztjük a tepsibe rakva, majd megkenjük és aranybarnára sütjük.

A nanterrei briós képen a tojásokat a férjem édesanyja festette.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mrita says:

    Gratulálok, nagyon guszta mindegyik!

  2. Gál Edith says:

    Ez igen!!<br />Gyönyörűek a briósok és a tojások is!!!<br />NAGY-NAGY GRATULA!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!