Születésnapi tortát sütök éppen, mindenképpen csokoládésat akartam. Egy osztrák oldalon bukkantam rá az alábbi receptre. Keveset változtattam rajta, a végén a biztonság kedvéért még belekevertem egy kis chiliport. Ezen kívül pedig a tésztájába kerülő cukrot majdnem a felére csökkentettem.
Hozzávalók:
– 130 g liszt
– 150 g magas kakaótartalmú chilis csokoládé
– 6 tojás szétválasztva
– 40 g porcukor
– 130 g vaj
– 1 csomag vaníliáscukor
– 1 ek reszelt gyömbér
– 100 g nádcukor
– 100 g forró sárgabaracklekvár botmixerrel simává dolgozva
Elkészítés:
– A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral és kikenjük vajjal, majd megszórjuk liszttel.
– A csokoládét apró darabokra törjük és gőzfürdőn megolvasztjuk.
– A vajat és a porcukrot egy csipet sóval és gyömbérrel habosra keverjük.
– Hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, majd belekeverjük a csokoládét.
– A tojásfehérjéket a nádcukorral felverjük, majd óvatosan belekeverjük a csokoládémasszába.
– Végül a lisztet beleszitáljuk és megkeverjük.
– A masszát a formába öntjük, kiegyenlítjük a tetejét, majd sütjük 45 percen keresztül.
– Amikor kihűlt kivesszük a formából és egy hosszú recés késsel félbe vágjuk. Ha szükséges a tetejét is levágjuk, hogy sima legyen. A közepét megkenjük a forró baracklekvárral, az oldalakat szintén.
A bevonó recept Varga Gábortól származik. Megtekinthető: itt.
A bevonóba is kevertem egy kevés chilit.
Nem, nem. 🙂 Ő nyáron ünnepel és még 40 alatt van. 🙂 Zsolté.
A férjed tortája?
Köszönöm szépen!
Nagyon boldog születésnapot az ünnepeltnek! :)<br />Nagyon szép és finom lehet a torta!!