Kávé és Csokoládé

Csombor- borsikafű (Satureja hortensis)

Az erdélyi konyha elterjedt fűszere.

Dél- Délkelet – Európában és Nyugat- Ázsiában honos növény, Európa többi részén termesztik, de elvadulva is találkozhatunk vele. Már az arabok és a perzsák is tudták, hogy mennyire sokoldalúan lehet használni a konyhában. Térségünkben az ókori rómaiak tették ismertté. Vergilius római költő (Kr.e. 70- 19) azt írta a csomborról, hogy a legaromásabb zöldfűszer. Aromája a borshoz hasonló, ezért szokták vele a feketeborst helyettesíteni.

A klasszikus provence-i fűszerkeverék része más fűszerek mellett. Az Egyesült Államok alapítói Angliából vitték hazájukba, azóta Hálaadáskor a csombor a pulyka tradícionális fűszere.

Különösen jól harmonizál sokféle zöldséghez, mindenek előtt a cukkinihez. Remekül fűszerezi a különböző húsokat is. Burgonyaételekbe is beletehetjük, ezeken kívül az ecetes és a vizes uborka alapvető fűszere. Az erdélyi töltött káposzta számomra elképzelhetetlen nélküle.

A friss csombort is használják, de a szárítottnak is kiváló aromája van. Ha túl sokat teszünk belőle, akkor keserűvé teszi az ételt, emiatt érdemes a főzés vége felé beletenni.

Egészségügyi hatásai:

Antioxidatív, antibaktériális és gombaölő növény. Jó hatással van a gyomorra. Gyomorerősítő, étvágynövelő és görcsoldó. Érdemes vele babételeket fűszerezni, mert csökkenti azok negatív hatásait. Érdekességképpen: a német neve Bohnenkraut, azaz babfű.

Forrás:

Alexander Etil: Kräuter & Gewürze, Sirius Stuttgart

Alfons Schuhbeck: Meine Küche der Gewürze, Verlag Zabert Sandman, München 2010.

Romváry Vilmos: Fűszerek könyve, Budapest 1979.

Csomboros töltött káposzta gombával és tökmaggal

Arra gondoltam, hogy a Húsvét előtti böjtidőszakban érdemesebb lenne húsmentesen elkészíteni a káposztát.

Hozzávalók 4 személyre:

1 fej közepes nagyságú édes vagy savanyú káposzta

2 fej vöröshagyma

150 g rizs

350 g gomba

100 g sózatlan tökmag

friss petrezselyem

csombor

só, bors, piros paprika

Elkészítés:

A káposztát sós vízzel leforrázom, majd leveleire bontom. (Ha savanyú káposztát használunk, akkor nem kell leforrázni.) A legegyszerűbb úgy hogy egy éles késsel a torzsát körbe vágom előtte. A torzsához közeli levelekből már eléggé nehéz tölteléket készíteni, azokat én felhasználom apró káposztának.

Olajon hagymát pirítok piros paprikával, majd hozzáadom a gombát és a rizset. A végén megszórom friss petrezselyemmel és belekeverem a darabosra tört tökmagot. Egészen picit párolom, mert a káposztával fog elkészülni. Ezután elkészítem a töltelékeket. Amikor készen vannak olajon hagymát pirítok, ismét adok hozzá piros paprikát. Ráhelyezem az apró káposztát, majd a töltelékeket. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje és lassú tüzön főzöm 1 órán át. A vége felé megszórom csomborral.

Forrón tálaljuk, a tetejére tehetünk tejfölt, frissen őrölt borst, és piros paprikát vagy friss petrezselymet is.

Ha édes káposztával készítjük, akkor a végén önthetünk rá paradicsomlevet is.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Na, ez igen! Guszta és szép a tálalás is. Nézz be hozzám, vár a meglepi. 🙂

  2. Mrita says:

    Hát ez nagyon gusztusos. Az ember megéhezik tőle. A töltött káposztát többféleképpen elkészítettem már, így még nem, de ki fogom próbálni. További szép hetet.<br />Üdv. Mrita


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!