A béles tulajdonképpen egy rétesfajta. A tetején és az alján réteslapok vannak és abba kerül bele a töltelék. A rétestől annyiban különbözik, hogy nem tekerik fel a réteslapot.
A vargabéles eredete
A vargabéles az erdélyi konyha elterjedt, népszerű édessége. Az eredete nem teljesen tisztázott, de a legvalószínűbb, hogy a kolozsvári Darvas vendéglőben készítették el az eredeti, ma is ismert vargabélest. A nevét a szintén kolozsvári Varga vendéglőstől örökölhette.
A Darvas vendéglő névadója Tornaki Darvas István mészáros volt, aki hentesüzletet működtetett. Darvas István a Borbáth család vendéglőjében dolgozott, itt ismerte meg későbbi feleségét Borbáth Esztert. A Borbáth család több vendéglőt is működtetett Kolozsváron: Tiktak, Vén diófa, Kéményseprő és Kispipa.
A házaspárnak 5 gyermeke született, de csak 3 vált felnőtté. A Darvas vendéglő nem csak a vargabéleséről volt híres, hanem az erdélyi sertés flekkenről, a fatanyérosról is. A vargabéles pontos receptjét a család nem árulta el senkinek. A vendéglő népszerű volt, sok törzsvendéggel rendelkezett.
A kolozsvári Darvas vendéglő
Nagyon érdekes volt, hogy létezett egy előszobája, ahol a vendégek számára megmutatták a friss húsokat és a vendég dönthetett arról, hogyan készítsék el számára. Volt a vendéglőnek egy Szamosra néző 30 asztalos nagyterme és egy szintén a folyóra néző szép kerthelysége. Mindig nagy rend és tisztaság volt jellemző. Darvas István berendezett egy saját vágóhidat, ahol a húsokat készítette elő. Volt saját májas és véres hurkája, disznósajt, tepertő, füstölt kolbász és más finomságok.
A vendéglőhöz tartozott egy pince, ahol a boroshordók sorakoztak. A borokat Egerbegyről hozatta. Egerbegy Kolozs megyében található Magyarkapus községben.
A vendéglő kerthelysége a Malomárok partján
A vendéglő legszebb évei a 40- es évek elején voltak, amikor Kolozsvár Magyarországhoz tartozott. Horthy Miklós fia, Horthy István is járt Darvaséknál. Horthy Istvánt nagy tisztelettel fogadták, a legszebb terítékekkel, porcelánokkal, abroszokkal. Neki is felszolgálták a vargabélest. Ezekben az években a friss vargabélest naponta szállították repülőgéppel Budapestre. A háború után a vendéglő nem tudott megmaradni, a család pedig kivándorolt Amerikába.
Forrás:
Tatár Zoltán: A vargabéles legendája. Szabadság 2009 december.
A képek Cseke Gábor gyűjteményéből származnak.
A vargabéles elkészítése
Hozzávalók:
– réteslap
– 130 g szélesmetélt
– 320 g tehéntúró
– 60 g nádcukor
– 60 g tejföl
– 30 g vaj
– mazsola – felhasználás előtt vízben áztatjuk
– 80 g olvasztott vaj a réteslapok megkenéséhez
– 2 db tojássárgája
– 2 db tojásfehérje
– 1 tasak Bourbon vaníliáscukor
– 1 citrom reszelt héja
Én egy kapcsos tortaformában készítettem el. Mielőtt összeszereljük a forma alját a réteslapra helyezzük és körbevágjuk. Ez lesz majd a teteje. Összerakjuk a formát és kibéleljük az alját réteslapokkal, körülbelül 4 darabbal úgy, hogy minden lapot külön megkenünk olvasztott vajjal.
Közben a cérnametéltet pár perc alatt kifőzzük egy csipet sóval és egy kicsi olajjal.
A töltelékhez kettéválasztjuk a tojásokat. A túrót villával összenyomjuk majd hozzákeverjük a kétféle cukrot, a tojássárgákat, a tejfölt, a vajat és a citromhéjat. Alaposan megkeverjük.
A tojásfehérjéket habbá verjük. A túrós masszába belerakjuk a mazsolát és a főtt tésztát. A végén óvatosan belekeverjük a fehérjehabot is.
Ezután belehelyezzük a tortaformába, elegyengetjük és a réteslap kilógó széleit a tetejére hajtjuk. Most is megkenjük vajjal a lapokat. A legvégén rárakjuk a körformát és azt is megvajazzuk.
180 fokon sütjük 50 percet.
A vaníliaöntet elkészítése
Hozzávalók:
– 4 dl tej
– 2 vaníliarúd
– 4 tojás sárgája
– 70 g cukor
A tojássárgákat a cukorral simává keverjük. Közben a tejet feltesszük főni a vaníliarúd kikapart belsejével. 5- 10 perc főzés után készítünk egy vízfürdőt. A felső lábosba beletesszük a cukros tojást, majd óvatosan belecsorgatjuk a tejet. Állandó kevergetés mellett nekünk tetsző sűrűségűre főzzük.