Ma készítettem ezt a nagyon finom és szép gluténmentes süteményt. Én barna rizslisztet használtam a tésztájához, ez elég könnyen beszerezhető és egészségesebb is a fehér lisztnél.
Ezt a receptet egy régi családi szakácskönyvben találtam.
Hozzávalók:
A tésztához:
– 6 tojásfehérje
– 6 tojássárgája
– 140 gr darált dió
– 100 gr nádcukor
– 2 evőkanál rizsliszt
– kevés sütőpor
A krémhez:
– 250 gr vaj
– 130 gr porcukor
– 1 tojás
– 100 gr darált dió
– 3 evőkanál erős kávé- ha gyerekeknek is készítjük, akkor kihagyható
A bevonóhoz:
– 100 gr porcukor
– 2 evőkanál forró víz
– 1 púpos evőkanál kakaó
– 1 kanál olaj
Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a végén pedig belekeverjük a cukrot. Ezután hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját majd a diót. A legvégén a két evőkanálnyi rizslisztet, melybe belekeverünk egy pici sütőport. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon fél órát sütjük. Érdemes ki is vajazni a papírt.
A krém nagyon gyorsan elkészül. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a diót. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Hozzátehetünk egy kevés kávét is. Ezután egyenletesen megkenjük vele a tésztát és hideg helyre tesszük, hogy a krém megkeményedjen.
Amikor jó a krémünk, akkor elkészítjük a glazúrt is. A kakaót összekeverjük a porcukorral, a 2 evőkanál forró vízzel és az olajjal. Egyenletesen felvisszük a krémre és megint hidegre tesszük egy fél órára.