Sütőtökös mákmuffin sárgabaracklekvárral töltve- gluténmentes

Ma készítettem ezt a gluténmentes muffint. Szerintem csak az próbálja ki a receptet, aki szereti a mákot, mert itt a mák helyettesíti a lisztet. A recept az Ízek és érzések c. magazinból való annyi különbséggel, hogy ő nem javasol mellé vagy töltelékként lekvárt. Szerintem lekvárral sokkal ízletesebb. A szilvalekvárt is el tudom mellé képzelni, mert jól illik a mákhoz.

Hozzávalók 12 muffinhoz:

– 400 gr darált mák

– 4 tojás

– 150 gr sütőtök reszelve, nyersen. Akkor sem történik semmi, ha előre megsütjük, de nem szükséges

– 80 gr mazsola

– fél teáskanál fahéj

– 1 teáskanál sütőpor

– 1 evőkanál méz

– sárgabaracklekvár a töltéshez

– 3 evőkanál nádcukor vagy nyírfacukor – vaj vagy kókuszzsír a formák kikenéséhez

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 vagy 200 fokra, ez attól függ milyen sütőt használunk. Én légkeverésest használtam. A recept azt mondja süssük fél óráig. Ha így járok el, akkor megég a sütemény. A fotón is látszik, hogy enyhén túlsült, de még nem lett baj. Ez azért lett így, mert be akartam tartani a receptet és nem őriztem a muffinokat.

2. Egy tálban összekeverjük a mákot a sütőporral és a cukorral. A másik tálban pedig a tojást a mézzel. Ezután hosszátesszük a mákhoz és hozzáadjuk a sütőtököt, a mazsolát és a fahéjat is. Jól összekeverjük.

3. Egy kanállal beletesszük a tésztát a formákba, úgy hogy csak az aljába rakunk először, majd rákanalazunk egy kevés lekvárt és megint a tésztát.

4. 180 fokon légkeveréses sütőben 20 percig sütjük.





Tovább a blogra »