A múlt héten Baracson voltunk a nagyszülőknél. Egyik reggel felébredés után nem sokkal már az ebédlőasztalon gőzölgött ez a lángos. Nagyon finom volt, remekül sikerült, így gondoltam itt a helye a receptnek. Sokan jobban kedvelik a fehér lisztet. Ez a recept számukra is megfelelő, mert csak részben használunk teljes kiőrlésű lisztet. Lehetséges hogy ki fogom egyszer próbálni kizárólag csak teljes kiőrlésű tönkölyliszttel.
Hozzávalók:
– 200 ml langyos tej
– 2 kávéskanál só
– kevés cukor
– 250 gramm főtt krumpli
– 200 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
– 300 gramm finomliszt
– 20 gramm friss élesztő
Elkészítése:
Kenyérsütőgépben: Így végtelenül egyszerű a dolog. Tészta programon 20 perc dagasztás, majd 50 perc kelesztés. Ezután 1 cm vastagságúra nyújtjuk és 12 darabra vágjuk. Hagyjuk még kelni körülbelül egy negyed órát. Ezután a széleit meghúzkodjuk és közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük. Tálalhatjuk tejföllel, sajttal, fokhagymával, ez már ízlés kérdése.
A gyerekeknek is nagyon ízlett. Még délelőtt elfogyott az összes lángos.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a következőképpen járunk el. Egyébként nekem sincsen és úgy érzem nincs is rá szükségem.
– A burgonyát puhára főzzük. Langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk egy nagyobb csipet cukorral. A lisztbe belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk az összetört burgonyát. Ezután jól összedolgozzuk a hozzávalókat és meleg helyen hagyjuk a tésztát míg szépen megkel. Körülbelül fél órára van szüksége.
– Amikor megkelt a tészta 1 cm vastagságúra nyújtjuk és feldarabaljuk. Mielőtt beletesszük az olajba kihúzkodjuk a széleit. Mikor szép aranybarnára sült mindkét oldala papírra tesszük, hogy lecsöpögjön róla a felesleges olaj.
– Azonnal tálaljuk.
Kedves Rita!<br />Köszönöm szépen! Nagyon meglepődtem. 🙂 A nyaralással kapcsolatban még semmi nem biztos, de reménykedünk. 🙂
Réka! Igen, ezzel én is így vagyok. Télen a nehezebb ételek és az édességek is jobban esnek. Nyáron képes lennék egész nap salátákat enni sok sok friss zöldséggel. 🙂
Kedves Anita!<br />Régi vágyam, hogy Ciprusra eljussak, remélem idén megvalósul, fotókat és ételfotót is hozok és kiteszem a blogomba. A Kanári szegeti nyaralás biztosan csodálatos lesz, reméljük sikerül elutazni, s készíts képeket és ételfotókat. <br />Nézz be hozzám a 10-i bejegyzéshez, vár Rád valami.<br />Üdv. Rita
Nem reform, de annyira finom lehet!<br />Kellenek ezek a házias ízek és nálam télen mindig könnyebben csúszik a nehéz étel.:)
Imádom! Most kedvet is kaptam egy lángoshoz, lehet, hogy a héten sort is kerítek rá. A somogyi recepteket pedig külön respektálom! 🙂
Kedves Rita!<br />Nagyon köszönöm! 🙂
Edith! Mi is eléggé ritkán eszünk, sajnos nem egy reform étel. 🙂
Kedves Anita!<br />Nagyon jól néz ki, mi a lángos minden formáját imádjuk. Nagyon szépek a gyermekeid.<br />Üdv. Mrita
Sajnos, csak én szeretem a családból…:(<br />De nekem… JÖHET!!! 🙂