Kávé és Csokoládé

Teljes kiőrlésű krumplilángos

A múlt héten Baracson voltunk a nagyszülőknél. Egyik reggel felébredés után nem sokkal már az ebédlőasztalon gőzölgött ez a lángos. Nagyon finom volt, remekül sikerült, így gondoltam itt a helye a receptnek. Sokan jobban kedvelik a fehér lisztet. Ez a recept számukra is megfelelő, mert csak részben használunk teljes kiőrlésű lisztet. Lehetséges hogy ki fogom egyszer próbálni kizárólag csak teljes kiőrlésű tönkölyliszttel.

Hozzávalók:

– 200 ml langyos tej

– 2 kávéskanál só

– kevés cukor

– 250 gramm főtt krumpli

– 200 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

– 300 gramm finomliszt

– 20 gramm friss élesztő

Elkészítése:

Kenyérsütőgépben: Így végtelenül egyszerű a dolog. Tészta programon 20 perc dagasztás, majd 50 perc kelesztés. Ezután 1 cm vastagságúra nyújtjuk és 12 darabra vágjuk. Hagyjuk még kelni körülbelül egy negyed órát. Ezután a széleit meghúzkodjuk és közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük. Tálalhatjuk tejföllel, sajttal, fokhagymával, ez már ízlés kérdése.

A gyerekeknek is nagyon ízlett. Még délelőtt elfogyott az összes lángos.

Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a következőképpen járunk el. Egyébként nekem sincsen és úgy érzem nincs is rá szükségem.

– A burgonyát puhára főzzük. Langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk egy nagyobb csipet cukorral. A lisztbe belekeverjük a sót, majd hozzáadjuk az összetört burgonyát. Ezután jól összedolgozzuk a hozzávalókat és meleg helyen hagyjuk a tésztát míg szépen megkel. Körülbelül fél órára van szüksége.

– Amikor megkelt a tészta 1 cm vastagságúra nyújtjuk és feldarabaljuk. Mielőtt beletesszük az olajba kihúzkodjuk a széleit. Mikor szép aranybarnára sült mindkét oldala papírra tesszük, hogy lecsöpögjön róla a felesleges olaj.

– Azonnal tálaljuk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kedves Rita!<br />Köszönöm szépen! Nagyon meglepődtem. 🙂 A nyaralással kapcsolatban még semmi nem biztos, de reménykedünk. 🙂

  2. Réka! Igen, ezzel én is így vagyok. Télen a nehezebb ételek és az édességek is jobban esnek. Nyáron képes lennék egész nap salátákat enni sok sok friss zöldséggel. 🙂

  3. Mrita says:

    Kedves Anita!<br />Régi vágyam, hogy Ciprusra eljussak, remélem idén megvalósul, fotókat és ételfotót is hozok és kiteszem a blogomba. A Kanári szegeti nyaralás biztosan csodálatos lesz, reméljük sikerül elutazni, s készíts képeket és ételfotókat. <br />Nézz be hozzám a 10-i bejegyzéshez, vár Rád valami.<br />Üdv. Rita

  4. GasztroRéka says:

    Nem reform, de annyira finom lehet!<br />Kellenek ezek a házias ízek és nálam télen mindig könnyebben csúszik a nehéz étel.:)

  5. -kraci- says:

    Imádom! Most kedvet is kaptam egy lángoshoz, lehet, hogy a héten sort is kerítek rá. A somogyi recepteket pedig külön respektálom! 🙂

  6. Kedves Rita!<br />Nagyon köszönöm! 🙂

  7. Edith! Mi is eléggé ritkán eszünk, sajnos nem egy reform étel. 🙂

  8. Mrita says:

    Kedves Anita!<br />Nagyon jól néz ki, mi a lángos minden formáját imádjuk. Nagyon szépek a gyermekeid.<br />Üdv. Mrita

  9. Gál Edith says:

    Sajnos, csak én szeretem a családból…:(<br />De nekem… JÖHET!!! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!