Kávé és Csokoládé

Variációk kávéra

A Dolce Vita blogon egy felhívásra lettem figyelmes. A blog most lesz januárban négy éves. Egy virtuális születésnapi ünnepségre kávés desszertet kell készíteni. A legszimpatikusabb desszert egy Nespresso kávéfőzőt kap ajándékba.
Mivel ez egy olasz blogra készült igyekeztem olasz hozzávalókat is felhasználni, mégpedig Lavazza kávét és amaretti kekszet.

Variációk kávéra

Mandulás pehelytorta kávékrémmel

Ennek a receptnek az eredetét nem tudom biztosan, mert régi családi recept.

Hozzávalók a tésztához:

6 tojás fehérje

6 ek porcukor

180 gr mandula

kevés vaj a tepsi kivajazásához

A krémhez:

6 tojás sárgája

6 ek porcukor

fél rúd vanília kikapart belseje

2 ek liszt

100 ml erős kávé- mi Lavazza-t használtunk

50 ml tej

200 gr vaj

Elkészítés:

A hat tojás fehérjét a porcukorral felverjük. A cukrot kanalanként adjuk hozzá még felverés közben. Miután kész van hozzáadjuk a darált mandulát is és óvatosan összekeverjük. Egy téglalap alakú tepsiben 180 fokon megsütjük. Mikor kihűlt három egyenlő részre vágjuk.

A krémhez a tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a lisztet, a kávét és a tejet és sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt belekeverjük a vajat.

Tipp: Ha a krém a liszttől becsomósodna, akkor botmixerrel simává dolgozhatjuk.

A lapokat egymásra helyezzük. Megkenjük a krémmel. Mi házi cukorban eltett zölddióval díszítettük.


Kávés trüffel

Ehhez a trüffelhez házi kávélikőrt használtam, amelybe szintén belekerült a Lavazza.

A kávélikőr most készült frissen a desszert készítése közben.

Hozzávalók:

250 gr magas kakaótartalmú csokoládé

250 gr tejszín

4 ek házi kávélikőr

40 gr kakaó

Elkészítés:

A csokoládét durvára törjük. A tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk fel, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a csokoládét, majd a 4 evőkanál kávélikőrt. A hűtőbe tesszük minimum 3 órára.

Ezután golyókat formálunk és kakaóba forgatjuk. Tálalásig a hűtőben tároljuk.

Csokoládés kávé parfé

Hozzávalók:

1 tojás

3 db. tojás sárgája

3 ek cukor

100 ml erős Lavazza kávé- természetesen bármilyen erős aromájú kávé jó, de én ezt használtam

400 gr tejszín

75 gr magas kakaótartalmú étcsokoládé

100 gr amaretti

Elkészítés:

Egy formát kibélelünk egy benedvesített fóliával. A tojást, a tojás sárgáját, a cukrot és a kávét vízfürdőre tesszük és habosra keverjük. Ezután levesszük a tűzről és kihűlésig tovább keverjük.

A tejszínt kemény habbá verjük. A csokoládét lereszeljük, az amarettit pedig összetörjük.

Végül a tejszínt, a csokoládét és az amarettit óvatosan a hideg krémbe forgatjuk. Ezután beletesszük a formába és egy éjszakára a mélyhűtőben tároljuk.

Felszolgálás előtt kivesszük és forró késsel szinte rögtön szeletelhető.


Egy hosszúkás tányérra helyezzük a 3 kávés édességet és tálaljuk is.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. salsa says:

    Nagyon klasszak a desszertjeid és köszönöm a gratulációt!

  2. Réka! Én pedig éppen ellenkezőleg. A szenvedélyem a jó erős aromás kávé. A majdnem risretto. 🙂 Ebből kifolyólag a desszerteket is szeretem kávéval. Ezért is tetszett a Dolce Vita születésnap. 🙂 A torta nagyon finom volt.

  3. GasztroRéka says:

    A kávés dolgokért nem rajongok,évente egyszer egy-egy kávés csokit vagy fagyit megeszem, de ennyi. Ugyanakkor az a torta annyira jól néz ki,hogy megkóstolnám!<br />(Több ételre a gazstroblogok kapcsán kaptam rá.)

  4. Piszke! Megnéztem ezt a dacquoise-t. Jó tudni. 🙂

  5. Gál Edith says:

    Ez nagyon-nagyon jól néz ki!!!<br />És nagyon-nagyon finom lehet!!! 🙂

  6. Szia! Ezt nem tudtam, köszönöm. Meg fogom nézni. Valóban finom. Mi egy elsárgult, régi jegyzetfüzetben találtuk.

  7. Piszke says:

    Hűha! <br /><br />Azt hiszem egyébként a tortalap lap becsületes nevén a dacquoise. Már rég készülök csinálni, amit Lengyelországban kóstoltam, szuper volt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!