A Dolce Vita blogon egy felhívásra lettem figyelmes. A blog most lesz januárban négy éves. Egy virtuális születésnapi ünnepségre kávés desszertet kell készíteni. A legszimpatikusabb desszert egy Nespresso kávéfőzőt kap ajándékba.
Mivel ez egy olasz blogra készült igyekeztem olasz hozzávalókat is felhasználni, mégpedig Lavazza kávét és amaretti kekszet.
Variációk kávéra
Mandulás pehelytorta kávékrémmel
Ennek a receptnek az eredetét nem tudom biztosan, mert régi családi recept.
Hozzávalók a tésztához:
– 6 tojás fehérje
– 6 ek porcukor
– 180 gr mandula
– kevés vaj a tepsi kivajazásához
A krémhez:
– 6 tojás sárgája
– 6 ek porcukor
– fél rúd vanília kikapart belseje
– 2 ek liszt
– 100 ml erős kávé- mi Lavazza-t használtunk
– 50 ml tej
– 200 gr vaj
Elkészítés:
A hat tojás fehérjét a porcukorral felverjük. A cukrot kanalanként adjuk hozzá még felverés közben. Miután kész van hozzáadjuk a darált mandulát is és óvatosan összekeverjük. Egy téglalap alakú tepsiben 180 fokon megsütjük. Mikor kihűlt három egyenlő részre vágjuk.
A krémhez a tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, a lisztet, a kávét és a tejet és sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt belekeverjük a vajat.
Tipp: Ha a krém a liszttől becsomósodna, akkor botmixerrel simává dolgozhatjuk.
A lapokat egymásra helyezzük. Megkenjük a krémmel. Mi házi cukorban eltett zölddióval díszítettük.
Kávés trüffel
Ehhez a trüffelhez házi kávélikőrt használtam, amelybe szintén belekerült a Lavazza.
A kávélikőr most készült frissen a desszert készítése közben.
Hozzávalók:
– 250 gr magas kakaótartalmú csokoládé
– 250 gr tejszín
– 4 ek házi kávélikőr
– 40 gr kakaó
Elkészítés:
A csokoládét durvára törjük. A tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk fel, majd lehúzzuk a tűzről. Hozzáadjuk a csokoládét, majd a 4 evőkanál kávélikőrt. A hűtőbe tesszük minimum 3 órára.
Ezután golyókat formálunk és kakaóba forgatjuk. Tálalásig a hűtőben tároljuk.
Csokoládés kávé parfé
Hozzávalók:
– 1 tojás
– 3 db. tojás sárgája
– 3 ek cukor
– 100 ml erős Lavazza kávé- természetesen bármilyen erős aromájú kávé jó, de én ezt használtam
– 400 gr tejszín
– 75 gr magas kakaótartalmú étcsokoládé
– 100 gr amaretti
Elkészítés:
Egy formát kibélelünk egy benedvesített fóliával. A tojást, a tojás sárgáját, a cukrot és a kávét vízfürdőre tesszük és habosra keverjük. Ezután levesszük a tűzről és kihűlésig tovább keverjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A csokoládét lereszeljük, az amarettit pedig összetörjük.
Végül a tejszínt, a csokoládét és az amarettit óvatosan a hideg krémbe forgatjuk. Ezután beletesszük a formába és egy éjszakára a mélyhűtőben tároljuk.
Felszolgálás előtt kivesszük és forró késsel szinte rögtön szeletelhető.
Egy hosszúkás tányérra helyezzük a 3 kávés édességet és tálaljuk is.
Salsa<br />Köszönöm szépen! 🙂
Nagyon klasszak a desszertjeid és köszönöm a gratulációt!
Réka! Én pedig éppen ellenkezőleg. A szenvedélyem a jó erős aromás kávé. A majdnem risretto. 🙂 Ebből kifolyólag a desszerteket is szeretem kávéval. Ezért is tetszett a Dolce Vita születésnap. 🙂 A torta nagyon finom volt.
A kávés dolgokért nem rajongok,évente egyszer egy-egy kávés csokit vagy fagyit megeszem, de ennyi. Ugyanakkor az a torta annyira jól néz ki,hogy megkóstolnám!<br />(Több ételre a gazstroblogok kapcsán kaptam rá.)
Piszke! Megnéztem ezt a dacquoise-t. Jó tudni. 🙂
Köszönöm szépen! 🙂
Jó volt. 🙂
Ez nagyon-nagyon jól néz ki!!!<br />És nagyon-nagyon finom lehet!!! 🙂
Szia! Ezt nem tudtam, köszönöm. Meg fogom nézni. Valóban finom. Mi egy elsárgult, régi jegyzetfüzetben találtuk.
Hűha! <br /><br />Azt hiszem egyébként a tortalap lap becsületes nevén a dacquoise. Már rég készülök csinálni, amit Lengyelországban kóstoltam, szuper volt.