Petrezselyemgyökérleves körtével

A vasárnapi ünnepi ebéd második fogása ez a zseniális leves volt. Nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is nagyon ízlett. Egészséges és egyszerű elkészíteni, körülbelül 45 perc szükséges hozzá.

Hozzávalók 6 személyre:

– 300 gramm petrezselyemgyökér

– 1 nagyobb darab hagyma

– 250 gramm burgonya

– 50 ml fehérbor

– só, bors

– szerecsendió

– 1 csokor petrezselyemzöld

– friss kakukkfű

– 4 db. körte

– 3 ek citromlé

– fél tk cukor

– 250 ml tejszín

– 500 ml víz

– a tetejére frissen őrölt piros bors és kakukkfű

– pirított sonkakockák a tetejére

Elkészítése:

1. A hagymát, a burgonyát és a petrezselyemgyökeret meghámozzuk és feldaraboljuk. Egy edényben kevés olajjal megpároljuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a fehérbort.

2. A 250 ml tejszínt 500 ml vízzel összekeverem és felforralom. Miután ezzel készen vagyunk hozzáadjuk a levesünkhöz.

3. Közben a szalonnát zsiradék nélkül egy teflonos serpenyőben megpirítjuk és egy papírra tesszük, hogy lecsöpögjön.

4. A petrezselymet megmossuk, majd hagyjuk lecsöpögni, ezután durvára vágjuk.

5. A körtét megmossuk, meghámozzuk, kivágjuk a magját és felszeleteljük. Egy edényben összekeverjük a 2 evőkanál citromlevet, a cukrot, a kakukkfüvet és a két evőkanál vizet. Ezután beletesszük a körteszeleteket.

6. A levest egy botmixerrel pürésítjük. Ha szükséges még sózzuk és hozzáadunk 1 evőkanál citromlevet is. A zöldpetrezselymet vagy hozzáadjuk a leveshez és szintén beletörjük, vagy egy kevés folyadékkal együtt összepürésítjük és tálaláskor a leves tetejére tesszük. Mi az utóbbit tettük.

7. A levest melegen tálaljuk. A tetejére helyezzük óvatosan a körtéket és a pirított szalonnát, majd megszórjuk frissen őrölt piros borssal és friss kakukkfűvel díszítjük.

A bor, amelyet a leveshez töltöttünk: Konyári Loliense 2009, Balatonlelle.

Savignon Blanc, Olaszrizling és Chardonnay házasításából született a bor.

Tavasszal kerül palackozásra a szüret utáni évben. Gyümölcsös illatú üde bor.

Szerintem a körtés leves tökéletes kísérője.

A leves vegetáriánus változata. Szalonna nélkül.

A receptet a www.essen-und-trinken.de oldalon találtuk.

Tovább a blogra »