Sütőtök quinoával és pirított dióval

Nagy kedvencem a sütőtök. Gyakran készítek belőle leveseket, süteményt és más ételeket. Készítettem már rozmaringgal, köménnyel és más fűszerekkel is. Nagyon sokféleképpen variálható, ezt is szeretem, mindemellett egészséges.

Egy olasz nyelvű oldalon bukkantam rá a quinoa és a sütőtök párosítására, de a recepttel nem voltam megelégedve, így teljesen mást készítettem belőle.

A quinoa egyébként nagyon egészséges gluténmentes gabona. Magas a fehérje, a vas és a magnéziumtartalma.

Hozzávalók 2 személyre:

– sütőtök

– dióolaj

– 80 g. quinoa

– só, frissen őrölt bors

– 250 ml víz

– 60 g. darabosra vágott dió

Elkészítés:

Én egy nagyobb töknek a negyedét használtam csak fel.

– A sütőtököt feldaraboljuk, majd kikaparjuk a magokat.

– Lelocsoljuk dióolajjal, sózzuk és borsozzuk. Körülbelül 220 fokon sül 50 percet.

– Közben teflonos serpenyőben zsíradék nélkül megpirítjuk a diót.

– A quinoát 20 percre beáztatjuk hideg vízbe, majd leszűrjük. Közepes lángon feltesszük főni, ráöntjük a vizet. Ha kell még adunk hozzá. Megsózzuk. Amikor átlátszó akkor van kész.

– Amikor megsült a tök tálalhatjuk is az ételt. Melegen a legfinomabb. Én szeletekben tettem a tányérra a tököt, de ha valakinek jobban tetszik lehet kisebb darabokra is vágni és összekeverni a quinoával. A végén megszórjuk a pirított dióval.

Tovább a blogra »