Umbria tartomány karácsonyi desszertje. A tartományon kívül kevés helyen ismerik. Dél- Olaszországban készítenek hasonlót fügével és barackpálinkával. Rómában pedig szintén nagyon hasonló létezik Pangiallo néven.
Egészen ősi desszert, már a középkorban is a karácsonyi asztalok éke volt.
Én szilveszterre sütöttem ezt a csokoládés kenyeret. Miután elkészül 10 napot kell állnia, utána érdemes megkóstolni. Napról- napra finomabb. Az elkészítése nagyon egyszerű, bár viszonylag költséges. Feltétlen kerül bele dió, mogyoró, mandula, fenyőmag, must és kandírozott narancshéj, méz és bors.
Hozzávalók:
– 100 gr mazsola
– 100 gr mogyoró
– 100 gr mandula
– 100 gr dió
– 50 gr fenyőmag
– 120 gr kandírozott narancshéj
– 150 gr méz
– 150 gr étcsokoládé
– 110 gr liszt
– kevés víz
– 1 ek keserű kakaó
– 1 ek szerecsendió
– 2 ek fahéj
– 1 ek fekete bors
– 100 ml must
Elkészítés:
1. A mazsolát egy kevés vízbe pár percig beáztatjuk.
2. Apróra vágjuk a magokat a fenyőmag kivételével. Feldaraboljuk a csokoládét és a kandírozott narancshéjat is.
3. Összekeverjük a mogyorót, a diót, a mandulát, a csokoládét, majd hozzáadjuk a narancshéjat, a fenyőmagot és a mazsolát.
4. Beletesszük a fent említett fűszereket és jól összekeverjük.
5. A mézet felmelegítjük egy edényben 2 evőkanál vízzel, majd forrón a keverékünkhöz adjuk.
6. Felmelegítjük a mustot, azt is hozzákeverjük.
7. Rászitáljuk a lisztet, megkeverjük, majd vagy egy hosszú rudat, vagy kicsi cipókat formázunk. Ebből a mennyiségből 4 picike kenyér jön ki.
8. 170 fokon 20 percig sütjük, majd 10 napig szárítjuk fadeszkán.
Forrás: www.cucinaconoi.it
Borajánló a Panpepatohoz:
Tokaj Nobilis késői szüretelésű Erzsébet napi hárslevelű 2008
Szilveszterkor kóstoltam Bárdos Sarolta és Molnár Péter borát. Intenzív kellemes illat, a hársfateára emlékeztet. Csodálatos íze van, emlékezetes marad számunkra ha megízleljük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: