VKF! 39.- Lazackocsonya garnélával

Az év utolsó Vigyázz,Kész,Főzz! fordulójának ötletgazdája Gál Edith volt. A téma töltött húsok és kocsonyák. Remek a téma és most nagyon aktuális is szerintem. Az én receptem a következő:

Lazackocsonya garnélával

Hozzávalók:

– 1 nagyobb szelet lehetőleg friss lazac

– 200 gr garnéla- ebből fagyasztottat használtam jobb híján

– 3 dl marha- vagy csirkeleves

– 2 db. alma kicsi kockákra vágva

– fél zeller

– 2 db. répa

– 14 db. zselatinlap amennyiben 1 l a hallevünk

– só, bors

– friss gyömbér

– citromlé

– babérlevél

– egy kevés thai chiliszósz

– 2 gerezd fokhagyma

– friss petrezselyem

Elkészítés:

1. A répát és a zellert apró kockákra vágom és marhahús- vagy csirkelevesben puhára főzöm.

2. Kb. 1 liter vizet fel teszek forrni. Babérlevelet, friss gyömbérszeleteket, szemes borst, sót és citromlevet adok hozzá. Lehet beletenni mustármagot is. Amikor forr belerakom a lazacot és megfőzöm. Nem kell neki hosszú idő, hamar elkészül, nem érdemes túlfőzni, mert nem lesz jó.

3. A rákot forró olívaolajos, fokhagymás serpenyőben pár perc alatt megsütöm. Előtte beleforgattam óvatosan egy kevés thai chiliszószba.

4. Az almát megpucolom és apró kockákra vágom.

5. Szép üvegtálakba helyezem a zöldségeket, az almát, a garnélákat és a lazacdarabot.

6. A hallevet leszűröm és feloldom benne a zselatinlapokat. (Korábban vízbe áztattam és kinyomkodtam.)

7. A hallevet az üvegtányérokba töltöm.

8. A hűtőszekrényben tárolom egészen a felszolgálásig. Zöldpetrezselyemmel, friss kaporral és citromszelettel lehet díszíteni.

Az ihletet a tavalyi karácsonyi menüből nyertem, amely tulajdonképpen pisztrángkocsonya volt.

Tovább a blogra »