Az év utolsó Vigyázz,Kész,Főzz! fordulójának ötletgazdája Gál Edith volt. A téma töltött húsok és kocsonyák. Remek a téma és most nagyon aktuális is szerintem. Az én receptem a következő:
Lazackocsonya garnélával
Hozzávalók:
– 1 nagyobb szelet lehetőleg friss lazac
– 200 gr garnéla- ebből fagyasztottat használtam jobb híján
– 3 dl marha- vagy csirkeleves
– 2 db. alma kicsi kockákra vágva
– fél zeller
– 2 db. répa
– 14 db. zselatinlap amennyiben 1 l a hallevünk
– só, bors
– friss gyömbér
– citromlé
– babérlevél
– egy kevés thai chiliszósz
– 2 gerezd fokhagyma
– friss petrezselyem
Elkészítés:
1. A répát és a zellert apró kockákra vágom és marhahús- vagy csirkelevesben puhára főzöm.
2. Kb. 1 liter vizet fel teszek forrni. Babérlevelet, friss gyömbérszeleteket, szemes borst, sót és citromlevet adok hozzá. Lehet beletenni mustármagot is. Amikor forr belerakom a lazacot és megfőzöm. Nem kell neki hosszú idő, hamar elkészül, nem érdemes túlfőzni, mert nem lesz jó.
3. A rákot forró olívaolajos, fokhagymás serpenyőben pár perc alatt megsütöm. Előtte beleforgattam óvatosan egy kevés thai chiliszószba.
4. Az almát megpucolom és apró kockákra vágom.
5. Szép üvegtálakba helyezem a zöldségeket, az almát, a garnélákat és a lazacdarabot.
6. A hallevet leszűröm és feloldom benne a zselatinlapokat. (Korábban vízbe áztattam és kinyomkodtam.)
7. A hallevet az üvegtányérokba töltöm.
8. A hűtőszekrényben tárolom egészen a felszolgálásig. Zöldpetrezselyemmel, friss kaporral és citromszelettel lehet díszíteni.
Az ihletet a tavalyi karácsonyi menüből nyertem, amely tulajdonképpen pisztrángkocsonya volt.
Én is így vagyok ezzel. Nem szeretem a kocsonyát, de ezt meg fogom enni. 🙂 A halat nagyon szeretem és a tenger gyümölcseit is.
Nem szeretem a kocsonyát, de ezt megkóstolnám! Boldog Új Évet! Sok sikert a bloghoz!