Lazacpisztráng borzselében

Újabb recept következik, melyet nem én készítettem, de mindenképpen szeretném feljegyezni ide. Az ételt a férjem édesanyja, Viki készítette.

Hozzávalók:

– 1 lazacpisztráng

– 5 dl hal alaplé

– fél kávés kanál szemes fehér bors

– fél csokor petrezselyem

– 200 g filézett tőkehal

– 1 tojásfehérje

– citromlé

– 2 keményre főzött tojás

– 8 lap zselatin

– 2 dl jóféle rosé bor

Szabadon választható:

– 2 db paradicsom

– 100 gr apró csiperke gomba

Elkészítés:

– A lazacpisztrángot jól megmossuk. Majd sózom és borsozom.

– A hal alaplét felforraljuk a petrezselyemmel és a fehér borssal. Beletesszük a lazacpisztrángot és lefedve lassú tüzön főzzük 15 percig.

– Összeturmixoljuk a tőkehalat és a tojásfehérjét.

– A paradicsomból, a tojásból és a gombából korongokat vágunk. Nálunk csak tojásból készült, de érdemes a másik két hozzávalót is felhasználni.

– A pisztrángot kivesszük az edényből, egy vágódeszkára tesszük és lehúzzuk a bőrét, kivétel a fejénél és a farokuszonyánál. Letakarjuk egy nedves konyharuhával.

– A főzőléhez hozzákeverjük a tőkehalpürét. Nagy lángon felforraljuk, majd félrehúzzuk és 10 percig állni hagyjuk. A tetejéről leszedjük a habot, majd leszűrjük.

– A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, kinyomkodjuk, majd feloldjuk a meleg hallében. Megsózzuk.

– Amikor dermedni kezd, belekeverjük a rosét, majd egy tálca aljába töltjük, így zselétükröt készítünk, majd a hűtőben állni hagyjuk.

– A halat rátesszük a zselére, majd ráöntünk annyit, hogy ellepje a díszítéssel együtt. Betesszük a hűtőbe, míg megdermed, majd a maradék zselés keveréket is ráöntjük és visszarakjuk a hűtőbe minimum 2 órára.

Tálaláskor még borsozhatjuk és csorgathatunk rá friss citromlevet.

Tovább a blogra »