Újabb recept következik, melyet nem én készítettem, de mindenképpen szeretném feljegyezni ide. Az ételt a férjem édesanyja, Viki készítette.
Hozzávalók:
– 1 lazacpisztráng
– 5 dl hal alaplé
– fél kávés kanál szemes fehér bors
– fél csokor petrezselyem
– 200 g filézett tőkehal
– 1 tojásfehérje
– citromlé
– 2 keményre főzött tojás
– 8 lap zselatin
– 2 dl jóféle rosé bor
Szabadon választható:
– 2 db paradicsom
– 100 gr apró csiperke gomba
Elkészítés:
– A lazacpisztrángot jól megmossuk. Majd sózom és borsozom.
– A hal alaplét felforraljuk a petrezselyemmel és a fehér borssal. Beletesszük a lazacpisztrángot és lefedve lassú tüzön főzzük 15 percig.
– Összeturmixoljuk a tőkehalat és a tojásfehérjét.
– A paradicsomból, a tojásból és a gombából korongokat vágunk. Nálunk csak tojásból készült, de érdemes a másik két hozzávalót is felhasználni.
– A pisztrángot kivesszük az edényből, egy vágódeszkára tesszük és lehúzzuk a bőrét, kivétel a fejénél és a farokuszonyánál. Letakarjuk egy nedves konyharuhával.
– A főzőléhez hozzákeverjük a tőkehalpürét. Nagy lángon felforraljuk, majd félrehúzzuk és 10 percig állni hagyjuk. A tetejéről leszedjük a habot, majd leszűrjük.
– A zselatint beáztatjuk hideg vízbe, kinyomkodjuk, majd feloldjuk a meleg hallében. Megsózzuk.
– Amikor dermedni kezd, belekeverjük a rosét, majd egy tálca aljába töltjük, így zselétükröt készítünk, majd a hűtőben állni hagyjuk.
– A halat rátesszük a zselére, majd ráöntünk annyit, hogy ellepje a díszítéssel együtt. Betesszük a hűtőbe, míg megdermed, majd a maradék zselés keveréket is ráöntjük és visszarakjuk a hűtőbe minimum 2 órára.
Tálaláskor még borsozhatjuk és csorgathatunk rá friss citromlevet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: