Német karácsonyi parfait rumos meggymártással (Geeister Christstollen mit Rumtopffrüchten)

Az ünnepi ebéd desszertje az én feladatom volt. Minden tökéletesen sikerült, de az én szájízemnek túl édes volt, főként a mártás. Ide a blogra a korrigált receptet fogom feltenni, aminek az eredménye egy finomabb desszert lesz. Persze ha valaki nagyon édesszájú, akkor számára az eredeti verzió is tökéletes lehet.

Hozzávalók 10 személy részére:

– 6 tojás sárgája

– 6 tojás fehérje

– 20 g nádcukor

– 200 g fehér csokoládé

– 160 g Stollen, gyümölcskenyér finomra darálva

– 2 mokkás kanál karácsonyi fűszer (Christstollengewürz). Ezt Németországban lehet kapni, de el is készíthető házilag.

– 4 késhegynyi reszelt narancshéj

– 400 ml tejszín

A meggymártáshoz:

– 240 g. rumban eltett meggy

– 160 gramm cukor- ha nagyon édes a rumos gyümölcsünk, akkor sokkal kevesebbet adjunk hozzá, érdemes közben megkóstolni

– 200 ml narancslé

– fahéj, szegfűszeg, csillagánizs

Elkészítés:

1. Felverjük a tejszínt. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját felverjük a cukorral, a fehérjéket egy csipet sóval szintén felverjük.

2. A fehér csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk. Hozzáadjuk és összekeverjük a felvert tojássárgákkal, majd a felvert tejszínnel is.

3. Beletesszük a Stollent, a karácsonyi fűszerkeveréket és a narancshéjat.

4. A végén óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habját.

5. Egy számunkra szimpatikus formába fóliát teszünk, majd beleöntjük a krémet és egy éjszakán át a fagyasztóba tesszük.

6. 20- 30 perccel tálalás előtt kivesszük a fagyasztóból, hogy szeletelni tudjuk.

A meggymártás elkészítése:

A cukrot egy kevés vízzel karamellizáljuk, majd felengedjük a narancslével. Egy picit hozzáadunk a rumos meggy levéből. Egy teatojásba beleteszünk csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget és belerakjuk a mártásba. Végül hozzáadjuk a gyümölcsöt. Ha hígnak találjuk akkor keményítőt tehetünk még bele.

A fagylaltot természetesen hidegen, az öntetet pedig melegen szolgáljuk fel.

Forrás: www.chefkoch.de

Tovább a blogra »