Kávé és Csokoládé

Német karácsonyi parfait rumos meggymártással (Geeister Christstollen mit Rumtopffrüchten)

Az ünnepi ebéd desszertje az én feladatom volt. Minden tökéletesen sikerült, de az én szájízemnek túl édes volt, főként a mártás. Ide a blogra a korrigált receptet fogom feltenni, aminek az eredménye egy finomabb desszert lesz. Persze ha valaki nagyon édesszájú, akkor számára az eredeti verzió is tökéletes lehet.

Hozzávalók 10 személy részére:

– 6 tojás sárgája
– 6 tojás fehérje
– 20 g nádcukor
– 200 g fehér csokoládé
– 160 g Stollen, gyümölcskenyér finomra darálva
– 2 mokkás kanál karácsonyi fűszer (Christstollengewürz). Ezt Németországban lehet kapni, de el is készíthető házilag.
– 4 késhegynyi reszelt narancshéj
– 400 ml tejszín

A meggymártáshoz:

– 240 g. rumban eltett meggy
– 160 gramm cukor- ha nagyon édes a rumos gyümölcsünk, akkor sokkal kevesebbet adjunk hozzá, érdemes közben megkóstolni
– 200 ml narancslé
– fahéj, szegfűszeg, csillagánizs

Elkészítés:

1. Felverjük a tejszínt. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját felverjük a cukorral, a fehérjéket egy csipet sóval szintén felverjük.

2. A fehér csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk. Hozzáadjuk és összekeverjük a felvert tojássárgákkal, majd a felvert tejszínnel is.

3. Beletesszük a Stollent, a karácsonyi fűszerkeveréket és a narancshéjat.

4. A végén óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habját.

5. Egy számunkra szimpatikus formába fóliát teszünk, majd beleöntjük a krémet és egy éjszakán át a fagyasztóba tesszük.

6. 20- 30 perccel tálalás előtt kivesszük a fagyasztóból, hogy szeletelni tudjuk.

A meggymártás elkészítése:

A cukrot egy kevés vízzel karamellizáljuk, majd felengedjük a narancslével. Egy picit hozzáadunk a rumos meggy levéből. Egy teatojásba beleteszünk csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget és belerakjuk a mártásba. Végül hozzáadjuk a gyümölcsöt. Ha hígnak találjuk akkor keményítőt tehetünk még bele.

A fagylaltot természetesen hidegen, az öntetet pedig melegen szolgáljuk fel.

Forrás: www.chefkoch.de

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!