Az ünnepi ebéd desszertje az én feladatom volt. Minden tökéletesen sikerült, de az én szájízemnek túl édes volt, főként a mártás. Ide a blogra a korrigált receptet fogom feltenni, aminek az eredménye egy finomabb desszert lesz. Persze ha valaki nagyon édesszájú, akkor számára az eredeti verzió is tökéletes lehet.
Hozzávalók 10 személy részére:
– 6 tojás sárgája
– 6 tojás fehérje
– 20 g nádcukor
– 200 g fehér csokoládé
– 160 g Stollen, gyümölcskenyér finomra darálva
– 2 mokkás kanál karácsonyi fűszer (Christstollengewürz). Ezt Németországban lehet kapni, de el is készíthető házilag.
– 4 késhegynyi reszelt narancshéj
– 400 ml tejszín
A meggymártáshoz:
– 240 g. rumban eltett meggy
– 160 gramm cukor- ha nagyon édes a rumos gyümölcsünk, akkor sokkal kevesebbet adjunk hozzá, érdemes közben megkóstolni
– 200 ml narancslé
– fahéj, szegfűszeg, csillagánizs
Elkészítés:
1. Felverjük a tejszínt. Ezután szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját felverjük a cukorral, a fehérjéket egy csipet sóval szintén felverjük.
2. A fehér csokoládét vízfürdőn felolvasztjuk. Hozzáadjuk és összekeverjük a felvert tojássárgákkal, majd a felvert tejszínnel is.
3. Beletesszük a Stollent, a karácsonyi fűszerkeveréket és a narancshéjat.
4. A végén óvatosan belekeverjük a tojásfehérje habját.
5. Egy számunkra szimpatikus formába fóliát teszünk, majd beleöntjük a krémet és egy éjszakán át a fagyasztóba tesszük.
6. 20- 30 perccel tálalás előtt kivesszük a fagyasztóból, hogy szeletelni tudjuk.
A meggymártás elkészítése:
A cukrot egy kevés vízzel karamellizáljuk, majd felengedjük a narancslével. Egy picit hozzáadunk a rumos meggy levéből. Egy teatojásba beleteszünk csillagánizst, fahéjat, szegfűszeget és belerakjuk a mártásba. Végül hozzáadjuk a gyümölcsöt. Ha hígnak találjuk akkor keményítőt tehetünk még bele.
A fagylaltot természetesen hidegen, az öntetet pedig melegen szolgáljuk fel.
Forrás: www.chefkoch.de
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: