Lilakáposzta leves karamellizált gesztenyével

Korábban írtam, hogy ez a blog egy családi gasztroblog. Előfordulhat, hogy olyan receptet teszek közzé, melyet nem én készítettem csak ettem belőle. A recept megtalálható a Culina Mundi c. vaskos kötetben, mely több mint 1000 oldalon vonultatja fel a világkonyha remekeit. Nekünk itthon az angol kiadás van meg.

Először nem tudtam mit várjak a levestől. A lilakáposztát nagyon szeretem, elsősorban úgy ahogy a férjem készíti áfonyával és narancslével. Gondoltam rossz nem lehet ez a leves. A várakozásomat abszolút felülmúlta, mert sokkal finomabb lett, mint amire számítottam.

Otto Fehrenbacher receptje. A francia- német határon terjedt el elsősorban.

Hozzávalók 6 személyre:

– fél lila káposzta

– 1 db. piros alma

– 500 ml száraz jobb minőségű bor

– 1 l marhahúsleves

– 250 ml tejszín, ahol hozzá lehet jutni ott créme fraiche. Egyébként házilag is készíthetünk hasonlót.

– fél hagyma

– 2 szegfűszeg

– 5 szem borókabogyó

– 2 babérlevél

– pici ecet

– 25 g vaj

– só, bors

– 50 g cukor

A karamellizált gesztenyéhez:

– 12 db. főtt gesztenye

– 50 g cukor

Elkészítés:

1. Lereszeljük a káposztát és vékonyan felszeleteljük a korábban megpucolt almát és a hagymát.

A káposztát és a hagymát egy nagy edényben összekeverjük. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a borókabogyót, a babért, a sót és a borsot. A hagymát is beletesszük, de az edény szélére, hogy másnap ki tudjuk venni. A végén ráöntjük a vörösbort és az ecetet és a hűtőben állni hagyjuk 12 órát legalább.

2. A hagymát kivesszük a tálból és egy serpenyőben vajon aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a leszűrt káposztát és az almát és együtt pároljuk 5 percig.

3. Ráöntjük a páclevet és a marhahúslevest és főzzük addig, míg a káposzta meg nem puhul, körülbelül másfél órát. Mikor megpuhult egy botmixerrel pürésítjük.

4. A cukor felét egy kis vízzel karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a pürésített levest és jól összekeverjük.

5. Ezután hozzáadjuk a tejszínt is. Bátran lehet még beletenni friss őrölt borsot.

6. Ezután a maradék cukorral és egy kevés vízzel elkészítjük a második karamellt. Amikor aranyszínű belekeverjük a gesztenyéket, míg be nem vonódik karamellel.

A levest melegen tálaljuk a karamellizált gesztenyével.

Tovább a blogra »