Kávé és Csokoládé

Shrikhand- sáfrányos indiai joghurtkrém

Ezt a desszertet készítette Viki Apor születésnapi ünnepségére és Réka névnapjára. Nagyon megszerettem ezt a receptet, ezért vasárnap megismételtem.
Az indiaiak ünnepek alkalmával készítik. Nagyon kellemes, könnyű desszert, nem túl édes és nem is kalóriadús.

Hozzávalók 4- 6 főre:

– 1200 gr joghurt
– 50 ml tej
– 1 tk sáfrány
– méz ízlés szerint- lehet édesítőszerrel is, vagy cukorral persze
– kardamom őrölt vagy egész. Ha az utóbbi van itthon, akkor mozsárban összezúzzuk. Nagyon intenzív aromájú fűszer, óvatosan kell vele bánni.
– 100 gr mandula, pisztácia, kesudió, bármelyikkel el lehet készíteni, a lényeg, hogy sózatlant vásároljunk belőlük
– felszolgáláskor tehetünk a tetejére bármilyen gyümölcsöt, szőlőt, gránátalmát, meggyet, bármit.

Elkészítés:

– Ha sikerül görög joghurtot beszerezni, akkor a következő műveletet nem kell elvégezni. Ha sima joghurtot használunk, akkor egy gézen keresztül körülbelül 4 órán át lecsöpögtetjük a savót, akkor olyan lesz, mint a krémesebb görög joghurt.

– A tejet felmelegítjük és beletesszük a sáfrányt, egészen addig míg a tejet szép sárgára nem színezi. Utána leszűrjük.

– A géz tartalmát egy tálba teszem és hozzáadom a mézet, a sáfrányos tejet, a mandulát vagy a pisztáciát, a végén a kardamomot.

– A joghurtkrémet pici tálkákba tesszük és felszolgálás előtt a hűtőbe rakjuk minimum 1 órára.

– Tálaláskor megszórhatjuk chilivel, pisztáciával, esetleg gyümölcsöt is tehetünk a tetejére.

Az indiaiak rendszerint gyümölcs nélkül és chilivel fogyasztják.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!