A napokban fejeztem be Marlena De Blasi könyvét az Ezer nap Toszkánában. Nagyon tetszett a könyv, kedves volt és szórakoztató. Néhány inspirációt is nyújtott a konyhában. Az első recept, ami megragadt ez a szőlős lepény.
Toszkánában már az etruszkok idején is sütötték a szüret (vendemmia) után, általában sötét borszőlőből. Ugyan a szüreti időszaknak vége, de én mégis megsütöttem ezt a kenyeret. Szerintem tökéletes reggelinek vagy vacsorának, esetleg egy pohár tej, vagy persze bor kíséretében. A lányaim vacsorára megettek belőle 3 szeletet.
Marlena De Blasi elmondja a lepény történetét is. Az első szőlőfürtöt összegyűjtötték a családoktól és a templomban a pappal megáldatták, majd csak ezután sütötték meg a kenyeret, melyet a szüreti bálon hordtak körbe.
Hozzávalók:
– 500 gramm liszt
– 3,5 dl langyos víz
– 800 gramm szőlő
– 3 ek nádcukor
– 1 csomag száraz élesztő
– 3 ek olívaolaj- az eredeti receptben feketeköménnyel illatosított olívaolaj van
– 1 csipet só
– bors
– friss rozmaring
Elkészítés:
1. A szőlőfürtöket egy tálba tesszük és meglocsoljuk olívaolajjal és friss rozmaringágakat teszünk melléjük.
2. Ez az egyszerű kenyér bármilyen liszttel elkészíthető. Használhatunk zablisztet, rozslisztet, esetleg kukoricalisztet is. A lisztbe belekeverjük az élesztőt, a csipet sót, az 1 evőkanál cukrot, az olajat, majd a 3 dl langyos vizet.
3. Ruganyos tésztáva gyúrjuk, közben 2 rozmaringágat apróra vágunk és hozzáadjuk a kenyerünkhöz. Miután elkészültünk a gyúrással letakarjuk egy konyharuhával és másfél órát kelesztjük.
4. Ezután egy kerek formát olajjal megkenünk. A tésztát kettéválasztjuk és kerek formájúra nyújtjuk. Az első lapot megszórjuk a szőlővel, majd rátesszük a következő lapot. Ráhelyezzük a maradék szőlőszemeket, rászórunk 2 evőkanál cukrot és frissen őrölt borsot.
5. 200 fokon sütjük 55- 60 percig. Miután kihűlt tálalhatjuk is.
Ezt a szőlős lepényt sokféleképpen el lehet készíteni. Van aki kihagyja belőle a rozmaringot és a tésztához ánizst gyúr. Én a regényben olvasható receptet használtam.