A mai napon Borbély Zsolt kóstolóján Gere Andrea és Pauli Zoltán volt a meghívott. Viki készített pici falatokat. Májpástétomos kenyeret birsalmasajttal, mozzarellát sonkába tekerve, juhsajtos kockákat mandulás olívabogyóval és szív alakú sajtos, mozzarellás kenyereket. Volt még az asztalon sós túrós rétes és később egy tál édesség is.
A Gere pincészet Villányban található. A szőlőültetvények a Kopár, Konkoly, Csillagvölgy, Jammertal, Ördögárok, Fekete-hegy dűlőben találhatóak. “Talaj és mikroklíma szempontjából minden egyes termőterület más-más adottságokkal rendelkezik.”
Terméskorlátozás jellemző, amely egy kiló per tőkét jelent. A birtokon biogazdálkodás folyik. A mai borkóstolón a résztvevők megkóstolhatták a Bio Cabernet Sauvignon 2008 nevű bort is.
“Telepített fajták közt szerepel Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Tempranillo, Kékoportó, Barberra. Ezeken kívül folyamatosan kísérletezünk régi magyar fajtákkal is többek közt Bakator, Purcsin, Csóka, Balafánt, Kékbajor. Az ültetvények folyamatosan fordulnak termőre.” A Tempranillo hazánkban még kevésbé ismert fajta.
A család 7 generáción keresztül mutat fel borász ősöket, még ha a kommunizmus alatt meg is szakadt a folyamat. Ma már Gere Attila gyermekei Attila és Andrea is foglalkoznak a borászattal.
A mai kóstolóra igen szép sorral készültek. Rosé Gyöngyözőbor 2010, Olaszrizling 2010, Tinta Tempranillo 2007, Cabernet Franc Selection 2007, Kopár 2007, hogy csak néhányat említsek.
Andreát elkísérte Pauli Zoltán is. Ő a villányi Mandula étterem séfje és a Crocus Gere Bor Hotel szállodaigazgatója. A Mandula étteremet méltán lehet Magyarország legjobb éttermei közé sorolni. Az Alexandra Kalauzban 11,5 ponttal szerepel. Én még sajnos nem voltam, de reméljük a következő évben sor kerül rá.
Nem mehettem a borkóstolóra, de előtte Andival és Zoltánnal én is találkoztam. Itthon beszélgettünk és kóstoltunk néhány bort.
Dúzsi Tamás Fürtike 2010
Demeter Száraz Szamorodni 2006, Tokaj
Köpcös Siller Kékfrankos 2009
Forrás: www.gere.hu
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: