Ez a gyümölcsös ázsiai sütőtökleves a kisfiam születésnapi ünnepségére készült. Nagyon finom, egzotikus leves, érdemes kipróbálni szerintem. Ünnepi alkalmakra is ideális. Hokkaido tökből készült, de más típusú sütőtökkel is elkészíthető.
Hozzávalók 8 főre:
– 2 db. kicsi vagy egy nagy darab Hokkaido tök
– 2 db. mangó kockákra vágva
– 1 l zöldség alaplé
– 4 rúd citromfű, ha nincs, akkor friss citromfű
– 20 g friss gyömbér meghámozva és apróra vágva
– 2 tk chilis currykrém
– 400 ml kókusztej
Nézzük a hozzávalókat. Mangót, gyömbért és kókusztejet szinte minden nagyobb boltban be lehet szerezni. Citromfűrúdat már nehezebb vásárolni, ezért kiváltható friss citromfűvel. Az előbbi valamivel aromásabb. Currykrémet a legegyszerűbb egy delikátesz boltban megvásárolni.
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozom, kimagozom és kockákra vágom. 200 fokon sütöm körülbelül 45 percig. Érdemes letakarni egy alufóliával, akkor nem ég meg.
Egy edényben olajat forrósítunk, hozzáadjuk a currykrémet és elkeverjük, majd beletesszük a sütőtököt. Felöntjük a zöldséglevessel, beletesszük a citromfüvet és 10 percig főzzük.
Ezután eltávolítjuk a citromfűrudakat, mert eléggé fás és elrontja a levesünket. Ha friss citromfüvet adtunk hozzá, akkor természetesen bennehagyjuk. Hozzáadjuk a mangót, a gyömbért és a kókusztejet és további 5 percig főzzük.
Ezután egy botmixerrel pürésítjük, míg kellemes habos állaga nem lesz. Ha túl sűrű, akkor hozzáadhatunk még kókusztejet vagy zöldséglevest.
Az hogy milyen erős a leves ízlés kérdése. Aki szereti a csípőset még tálaláskor keverhet bele a currykrémből. Jó néhányan tettünk még hozzá pluszban. A fent megadott curry mennyisége viszont olyan, hogy az is tudja szeretni a levest, aki nem eszik csípősen.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: